Essentaksterfte en Lariksbastkever in bossen Het Rutbeek

In het kader van de veiligheid van de bezoekers zal een aantal bosvakken met essen en lariks gekapt worden die zich in de directe omgeving van zonneweiden, wandel- en fietspaden bevinden.
 
De es gaat momenteel massaal dood als gevolg van de boomziekte genaamd essentaksterfte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een agressieve exotische schimmel genaamd vals essenvlieskelkje. Een besmette es is van nature niet bestand tegen de schimmel en zal dus niet van deze ziekte herstellen, aangezien er geen remedie voor handen is. De bomen die in de afgelopen jaren ziek geworden zijn, kunnen op onvoorspelbare momenten takken verliezen en spontaan omvallen. De essentaksterfte spreidt zich momenteel steeds verder uit over Nederland en de rest van Europa.
 
De droogte van de laatste jaren is waarschijnlijk de oorzaak dat lariksen worden aangetast door de lariksbastkever. De kever krijgt door een extra droge zomer meer kans om zich in de basten van de naaldbomen te vreten. Een lariks weert de aanvallen van de kever normaliter af met hars. Hierdoor krijgt de kever geen kans om eitjes te leggen, wanneer de boom minder vitaal is zien de kevers hun kans schoon. Ook op recreatiepark Het Rutbeek is een groot deel van de essen en lariksen ondertussen zwaar aangetast. Daarom is Regio Twente genoodzaakt nu actie te ondernemen om de veiligheid van de bezoekers te kunnen garanderen.
 
 
Essentaksterfte en lariksbastkever
 
Uitvoering werkzaamheden
Tijdens de uitvoeringswerkzaamheden in het kader van de essentaksterfte zullen alle essen in de bosvakken langs het fietspad Naturistenstrand, de Eggelmorsweg, Meddelerweg en Leppeweg geveld worden. Ook de lariksen op het Blauwe strand worden geveld. Deze werkzaamheden vinden plaats in het kader van preventie van schade en ongelukken door spontaan omvallende bomen en uitvallende takken. Deze onderhoudswerkzaamheden staan gepland voor oktober 2019. Door de gunstige droge terreinomstandigheden is het zaagwerk naar voren gehaald. Door de oude en zieke bomen weg te halen wordt er weer ruimte gecreëerd voor nieuwe planten en bomen. Deze zullen deels spontaan opkomen en daarnaast zal Het Rutbeek verschillende boomsoorten gaan inplanten. Bos blijft dus gewoon bos.
 
Zorgvuldig bosbeheer
Voordat met het bosonderhoud aangevangen gaat worden, vindt eerst een ecologisch onderzoek in de betreffende bosvakken plaats om schade aan flora en fauna tijdens de werkzaamheden zo veel mogelijk te voorkomen. De gevelde bomen worden zo zorgvuldig mogelijk over sloten of in de bermen opgestapeld voor transport zodat overig verkeer hier geen hinder van ondervindt en later afgevoerd. 
 
Toegankelijkheid fiets- MTB en wandelpaden
Het grootste deel van het Het Rutbeek blijft gedurende de werkzaamheden gewoon toegankelijk. Er kan voor recreanten echter enige hinder ontstaan, omdat bepaalde toegangspaden tijdelijk afgesloten zullen worden als gevolg van de onderhoudswerkzaamheden en transportwerkzaamheden. Ook kunnen paden na de uitgevoerde werkzaamheden wellicht tijdelijk minder goed begaanbaar zijn. De paden worden zo snel mogelijk weer hersteld. Met bordjes en afzetlint in het terrein zal de komende weken aangegeven worden waar op welk moment de werkzaamheden plaats gaan vinden.
 
Toekomst van de es
Landelijk is inmiddels 85-90 % matig tot zwaar aangetasten 1015 is % licht aangetast en de verwachting is dat hooguit 10 % van de essen gezond blijft. Daarmee dreigt er een waardevolle inheemse boomsoort uit het Nederlandse landschap en uit de bossen te verdwijnen. In een groot deel van Nederland ontstaan grote gaten in het bos om ons heen. In deze gaten gaat Het Rutbeek zorgen voor nieuw bos door het planten van bomen of spontane natuurlijke verjonging, maar dat kan enige jaren duren. We zijn als beheerders heel zuinig op de gezonde bomen. Samen met wetenschappers en kwekers wordt momenteel onderzocht of resistente essen gekweekt kunnen worden om de es voor mens en natuur in Nederland duurzaam te behouden. Op de korte termijn is er echter geen oplossing voor de essentaksterfte.     
 
                             
 

Overig nieuws

Omleidingsroute naar Het Rutbeek

27-08-2021 Lees meer

Gewijzigde parkeertarieven vanaf 1 april

04-03-2021 Lees meer

Gevaarlijk ijs, niet betreden!

10-02-2021 Lees meer

Vakantiewerkers zomer 2021 gezocht!

28-01-2021 Lees meer

Mag ik barbecue├źn?

12-06-2020 Lees meer

Terug naar overzicht